Sort by
Sort by

Обраќање на Nestlé во однос на јаглеродниот отпечаток на веб страната

Климатските промени се еден од најголемите предизвици со кои се соочува денешното општество. Тие, исто така, претставуваат еден од најголемите ризици за иднината на нашиот бизнис, па смело се движиме кон нето нула во бизнис синџирите и синџирите на снабдување.


Зошто се грижиме за подобрување на ефикасноста на дигиталниот екосистем на Nestlé

За да ги хостираме нашите веб-сајтови, Nestlé користи сервери кои консумираат енергија за работа и обезбедуваат пристап на корисниците до слики, видеа и текст. Енергија исто така е потребна за гледање и преземање на содржината.

Користењето на уреди за пристап до интернет е таков секојдневен стил на живот, многумина од нас не размислуваат за фактот дека генерира емисии на стакленички гасови. Со повеќе од 70 корпоративни веб-сајтови, промените што ги правиме за подобрување на енергетската ефикасност на нашите дигитални ресурси може да помогне во намалувањето на емисии.


Какви подобрувања правиме на нашите корпоративни веб-сајтови на Nestlé

Од 2021 година, работевме за да обезбедиме какви било подобрувања на корпоративните веб-сајтови на Nestlé кои користат принципи кои го земаат предвид нивниот отпечаток. Ова вклучува:

Подобрени перформанси

Со цел да ги подобриме перформансите на нашите веб-сајтови, имплементираме ефективни стратегии за кеширање и ја подобруваме брзината на страниците. Ова вклучува намалување на големината на нашите фотографии и PDF-ови, со што се намалува времето на вчитување на страницата и потребната употреба на енергија. Во исто време, ние мора да обезбедиме сите слики и видеа што се користат на нашите сајтови да резонираат со пораките на страницата и да служат за одредена цел. Ние сакаме да им обезбедиме на корисниците побрзо и побезбедно искуство при прелистување, оптимизирајќи го користењето на енергија.

Структура и корисничко искуство

Редовно ги преработуваме различните секции на нашите корпоративни веб-сајтови на Nestlé за да креираме подобро и интуитивно корисничко искуство. Ја поедноставуваме навигацијата, создаваме подобро вкрстување, подобрување на нашата функционалност за внатрешно пребарување и подобрување на филтрите. Сите овие активности им помагаат на нашата публика брзо да ги најде информациите, што значи намалување на времето поминато на сајтот и, во крајот, намалување на користењето на енергија.

Оптимизација на содржината

Редовно ги разгледуваме податоците од нашата веб-страница за да одредиме понатамошни начини за подобрување на содржината. На пример, со додавање на релевантни клучни зборови кои нашите посетители ги бараат, содржината може полесно да се најде со помош на пребарувачите. Помалку време потрошено во пребарување = помала потрошувачка на енергија.

Темен режим

Темниот режим им дава на корисниците избор помеѓу светлите и темните теми. Користејќи темен режим, корисниците имаат шанса да ја намалат потрошувачката на енергија на уредите со OLED или AMOLED дисплеи. Исто така, темниот режим е подостапен и нуди на многу корисници подобрено искуство во пребарувањето.

Мерење

Работиме на модел за мерење за прецизно да го процениме нашиот јаглероден отпечаток низ целиот дигитален екосистем на Nestlé. Развиваме компактен пристап кој опфаќа различни аспекти, покривајќи партнери за хостинг, дизајн и развој. Сакаме да изградиме сеопфатно разбирање за нашето влијание и како различните активности наведени погоре можат да ни помогнат да се справиме со тоа.


Дали тоа ќе влијае на тоа како нашата публика ги користи нашите веб-страници?

Промените кои ги правиме за намалување на нашиот дигитален јаглероден отпечаток ќе имаат позитивно влијание врз SEO оптимизацијата, достапноста и подобрувањето на корисничкиот пат преку страниците, па севкупно тие треба да го подобрат искуството на корисниците, како и користењето на енергија.