Sort by
Sort by

Дејствувајќи кон иднина без отпад

Со пластичниот отпад кој продолжува да се акумулира во депониите и во нашите океани, загрозувајќи го живиот свет, справувањето со пластичното загадување никогаш не било толку неодложно. Ова е итен приоритет за нас и одговорност што ја сфаќаме сериозно.

Како најголема светска компанија за храна и пијалоци, Nestlé има одговорност за животната средина, е високо еколошки свесен и посветен на постигнување на т.н. нулто влијание врз животната средина. Причината е многу едноставна - спасување на планетата за поздраво растење за идните генерации. Работиме брзо на решавање на проблемот со пластичниот отпад и компанијата е посветена да направи значителна разлика во заедниците во кои работи.

Ги забрзуваме нашите активности кога станува збор за справување со проблемот со пластичниот отпад и сме посветени да направиме значајна разлика насекаде каде што работиме. Не можеме да го решиме овој проблем сами, па соработуваме со други компании, истражувачки институти и влади низ целиот свет за да идентификуваме начини за колективно намалување на отпадот од пластика во животната средина.

Напредуваме, но сеуште имаме многу за постигнување. Ние сакаме да бидеме лидери во овој простор. Како општествено одговорна компанија, Nestlé е свесен дека може да биде почетна точка за поттикнување на други позитивни промени во животната средина, како што е одговорното отстранување на отпадот, во нашата земја и ќе продолжи да го насочува својот бизнис во таа насока во иднина.

Нашата визија и посветеност

Нашата визија претставува, ниедно наше пакување, вклучувајќи ја и пластиката, да не заврши како отпадок или во депонија. Оваа визија не е само некој висок идеал – работиме напорно за да помогнеме во придонесување на иднина без отпад.

Нашата цел е да користиме помалку пластика базирана на фосилни горива во нашето пакување. Со елиминирање на непотребната пластика (од сечкани ленти до предмети за еднократна употреба како сламки), воведување на алтернативи за повторна употреба и полнење и префрлање на хартија, био-базирани и биоразградливи материјали, ние веќе го намалуваме нашиот пластичен отпечаток.

Од крајот на 2022 година, 81,9% од нашата пластична амбалажа може да се рециклира и очекуваме да достигнеме повеќе од 95% до 2025 година. Остануваме посветени на постигнување 100%. На пат сме да ја намалиме употребата на новопроизведена (девствена) пластика за една третина до 2025 година. Во јануари 2019, година, ја образложивме нашата поширока визија и акционен план за иднина без отпад, и укажавме на нашата посветеност и специфичен пристап во решавањето на проблемот со отпадот од пластика преку низа серии на конкретни дела.

Додека ние сме посветени да ги следиме опциите за рециклирање таму каде што е изводливо, знаеме дека 100% рециклирање не е доволно за успешно да се справи со проблемот со отпадот од пластика. Треба да се стегнеме и да се стори повеќе. Ние сме решени да ја разгледаме секоја можност за решавање на овој комплексен предизвик и да прифатиме повеќе решенија кои можат да имаат влијание сега. На пример, ние веруваме во вредноста на материјалите за рециклирање и компостибилност на хартија, како и биоразградливи полимери, на местата каде што не постои инфраструктура за рециклирање.

Создавањето ваков вид на промена надвор од нашите операции бара силна соработка. Ние сме дел од Коалицијата за пластичен отпад на Форумот за акција за потрошувачки добра, Глобалното партнерство за пластична акција на Светскиот економски форум и Пактите за пластика низ целиот свет. Ова ја нагласува нашата цел да водиме доброволна акција од страна на компаниите во овој простор.

Во 2019 година, ние се приклучивме на иницијативата на Елен Макартур за нова економија на пластика. Ветивме дека ќе работиме низ целата индустрија за да создадеме кружна економија за пластика, почнувајќи од пакувањето. Ја елиминираме непотребната пластика во нашата амбалажа и иновации за да ја направиме пластиката што ја правиме да може да се рециклира и повторно да се користи.

Продолжуваме да ги поддржуваме владите со активно застапување за усогласена и подобра регулатива за да се забрза развојот на инфраструктурата на пазарите каде што работиме. Ние се залагаме за правно обврзувачки договор на ОН за загадување од пластика и сме активен член на групата за застапување, Бизнис коалицијата за глобален договор за пластика.

Додека распоредуваме нови решенија, ние никогаш нема да го нарушиме здравјето на нашите потрошувачи. Не се преговара со безбедноста и квалитетот на нашата храна и пијалоци.

Нашите дела

Во справувањето со комплексниот проблем на загадувањето со пластика, потребно е да се земат во предвид пристапот и здружувањето. За да се реализира оваа цел, потребни се специфични активности. Во согласност со овој пристап, преземаме конкретни чекори во:

1. Пионерски алтернативни материјали

 • Го создадовме Nestlé Институтот за наука на амбалажата (Nestlé Institute for Packaging Sciences)за развивање на одржливи материјали за пакување и соработка со индустриски партнери за да ги прошириме истражувањата и иновациите. Преку Институтот, ние во моментов разгледуваме голем број иновации, вклучувајќи нови материјали засновани на хартија, како и биоразградливи / компостибилни полимери, кои исто така се рециклираат.
 • Во првата четвртина од 2019 година, во Париз ќе се произведуваат пакувања од хартија, кои ќе бидат за Yes!snackbar во втората половина на 2019 година. Smarties, исто така, ќе започне со производство на амбалажа без хартија во 2019 година и Мајло ќе воведе хартиени кеси во 2020 година.
 • Ги отфрламе сите пластики што не може или пак тешко се рециклираат за сите наши производи во светот до 2025.
 • Како дел од оваа посветеност, почнувајќи од февруари 2019, почнавме да ги елиминираме сите пластични сламки од нашите производи.
 • Nestlé Вотерс (Nestle Waters)работи на зголемување на рециклираната содржина на ПЕТ во своите шишиња на глобално ниво до 35% до 2025 година. Тоа ќе достигне 50% во САД до 2025 година, со посебен фокус на Поланд Спринг (Poland Spring) и 50% во европските брендови Acqua Panna, Buxton, Henniez and Levissima до 2025 година.
 • Започнавме глобално партнерство со Danimer Scientific  за развој на морско биоразградливо и рециклирачко шише за нашето водостопанство.
 • Препознавајќи ги предизвиците за добивање на рециклирани материјали за квалитет од храна, започнавме соработка со Пјурсајкл Технолоџис (PureCycle Technologies) за производство на рециклиран полипропилен од храна.
 • Ние се приклучивме на NaturALL Bottle Alliance, чија цел е да се развие 100% био-базирано ПЕТ за да се користи во нашето водостопанство.

2. Оформување иднина без отпад

 • Станавме партнери со проектот STOP, првична иницијатива насочена кон решавање на истекувањето на пластика во океанот, преку партнерства со градови и влади во Југоисточна Азија. Нашиот прв пилот на проектот СТОП е во Индонезија.
 • Основаме потписник на глобалната посветеност на новата пластика(New Plastics Economy Global Commitment), иницијатива заеднички спроведена од Фондацијата Елен Макартур и УН за животна средина, за промовирање и охрабрување на напредокот во справувањето со проблемот со пластичниот отпад.
 • Решени сме да ја намалиме нашата употреба на пластика за еднонаменска употреба. Ние воведуваме ре-употребливи пакувања, нови системи за испорака и иновативни бизнис модели.
  • Соработуваме со организацијата Loop за развој на ре-употреблива амбалажа. Во моментов, ние тестираме садови за сладолед со повеќекратна употреба за нашиот бренд Haagen-Dazs во САД.
  • Дистрибутерите за Нескафе и Мајло веќе се достапни во многу земји низ светот.
  • Во почетоците на 2020 година, ќе лансираме иновативни диспензери со најсовремена технологија, овозможувајќи им на корисниците да ги полнат сопствените шишиња за повеќекратна употреба.

 • Ние ги здруживме силите со Veolia ( Veolia), светска водечка компанија за управување со ресурси, да работиме на собирање, сортирање и рециклирање на пластичен материјал - со посебен акцент на флексибилна пластична амбалажа. Во ова се вклучуваат и технологиите за рециклирање на хемикалии, кои му помагаат на Nestlé за зголемување на рециклираната површина на амбалажите до 35%, и целосното пакување на производот до 15% до 2025 година.
 • Заедно со други компании, ја лансиравме Африканската Алијанса за рециклирање на пластика (Africa Plastics Recycling Alliance) за развој на рециклирањето меѓу Потсахарската Африка – овозможувајќи нови работни места во процесот.

3. Воведување нови однесувања

 • Сите 4200 Nestlé локации ја исфрлаат пластиката за еднократна употреба која не се рециклира.
 • Нашите вработени на секаде низ светот си ги посветуваат своите денови за волонтирање, за отстранувањете на отпадоци и ќе учествуваат во активности за расчистување на Светскиот Ден на Океанот ( 8ми Јуни). За повеќе информации за тоа како може да се вклучите во активностите, проверете го веб-сајтот: World Oceans Day.