За лесен и вкусен пролетен ручек, чорбата од коприви со ориз е совршена!
КОЛИЧИНА: 4 порции
ПОДГОТОВКА: 60 минути
ТЕЖИНА: Лесно
Потребни состојки за оваа чорба
- 100g сирови коприви
- 1 кромид
- 1 морков
- ½ црвена пиперка
- 100g излупен домат
- 2 лажички доматно пире
- 3 лажички масло
- 100g ориз
- бибер
- MAGGI Тајните вкусови на зеленчуко
- зелен магдонос
- Maggi боршч со зеленчук
Како да ја подготвите оваа чорба?
- Добро измијте ја копривата и оставете ја да се исцеди;
- Исечкајте го кромид и изрендајте го морковот;
- Пиперката и излупениот домат исечкајте ги на коцки;
- Во тенџере додајте масло, зеленчук, освен копривата, и малку вода, па оставете да крчка 4 минути;
- Додајте вода и кога ќе почне да врие ставете сечкан магдонос
- Додајте коприва, бибер и MAGGI Тајните вкусови на зеленчукот;
- Кога зеленчукот ќе биде речиси готов, додајте измиен ориз;
- Кога оризот ќе биде готов, додајте доматно пире и MAGGI боршч со зеленчук и оставете да се готви уште малку;
- Пробајте и проверете дали е сварено, тргнете од оган и послужете за јадење!
- Одлично кога се сервира со млад кромид. Лесна чорба за сончев пролетен ден!
Предлог: со пролетен кромид, масло од семе од тиква и пржени семки од тиква ќе добиете вкусен и имагинативен оброк. Можете да бидете креативни и да ја користите вашата имагинација кога декорирате.
Можете да подготвите слична чорба или супа со некои други листести зеленчуци по ваш избор: на пример спанаќ или швајцарски чардак кој можеме да го добиеме цела година. Нема да згрешиш ако користиш замрзнат зелен лиснат зеленчук надвор од сезоната. Вообичаено е знаењето дека ни недостасува зелен зеленчук во исхраната, па ја препорачуваме оваа вкусна чорба од коприва со ориз што е можно почесто на вашето мени. На здравје!
Податоци за нутритивна вредност по порција чорба
- Калории 193kcal
- Протеини 3g
- Масти 8g
- Јаглехидрати 27,6g