Како Nestlé користи колачиња и друга технологија за следење

Ви благодариме за посетата на www.nestle.mk („веб страница“). Ова известување за колачињата се однесува на Веб страницата, секоја веб страница или маркирана веб страница или брендирана страница на платформите на трети лица (како што се Јутјуб и Фејсбук), те апликации до кои се пристапува или коишто се користат преку такви веб страници или платформите управувани од Nestlé или управувани од трета страна во името на Nestlé („Nestlé страницата“).

Со користење на веб страницата на Nestlé се согласувате со нашата употреба на колачиња и други технологии на следење во склад со ова известување. Ако не се согласувате со нашата употреба на колачиња или други технологии за следење на овој начин, треба соодветно да ги наместите поставките на вашиот пребарувач или да не ја користите страницата на Nestlé. Ако ги оневозможите колачињата што ги користиме, тоа може да влијае на вашето корисничко искуство на Nestlé страницата.

Кога користите мобилен уред за да се поврзете на Интернет, исто така проверете го известувањето за приватноста на специфична апликација што ја користите за да ја разберете нејзината конкретна пракса во врска со собирањето податоци.


1. Што се колачиња?

Колачиња се мали текстуални датотеки кои веб страницата којашто ја посетувате ги складира на вашиот компјутер. Генерално се користат за да веб страницата би можела да функционира или да функционира поефикасно, те за пружањето на информации на сопственикот на веб страницата. Во продолжение ќе ги најдете деталите за информациите кои ги собираат колачињата и за начинот на кој ги користиме тие информации.

За повеќе информации за типови на податоците кои генерално ги собираме, Ве молиме да ја прочитате нашата политика за приватност.


2. Како и зошто користимо колачиња?

Користиме колачиња за да го подобриме користењето и функционалноста на Nestlé страницата, те подобро да го разбереме начинот на кој посетителите користат Nestlé страниците и алатките и услугите кои тие ги пружаат. Колачињата ни помагаат да ги прилагодиме страниците на Nestlé на вашите лични потреби, да ја подобриме едноставноста на користење, да добиваме повратни информации за задоволството на корисниците, те да комуницираме со вас на друго место на Интернет.


3. Кои типови на колачиња можат да се користат на Nestlé страниците?

На Nestlé страниците можеме да ги користиме следните типови на колачиња:

Сесиски колачиња

Сесиски колачиња се привремени датотеки на колачиња кои се бришат кога го затворате вашиот прелистувач. Кога повторно го покренете вашиот прелистувач и кога ја посетите страницата која го направи тоа колаче, веб страницата ќе ве третира како нов посетител.

Постојани колачиња

Постојани колачиња остануваат во вашиот пребарувач сè додека рачно не ги избришете или додека прелистувачот не ги избрише врз основа на времетраењето поставено во рамките на колачето. Овие колачиња ќе ве препознаат како повратен посетител на страницата.

Неопходни колачиња

Неопходни колачиња се строго потребни за функционирање на Nestlé страницата. Тие ви овозможуваат да се движите по страницата и да ги користите нашите функционалности.

Колачиња кои ни праќаат информации

Ова се колачиња што ги поставуваме на Nestlé страниците и кои може да ги прочита само таа страница. Ова е познато како „колаче на прва страна“.

Исто така ги поставуваме колачињата на рекламите на Nestlé кои се наоѓаат на веб страниците на трети страни (на пример, Фејсбук). Ние добиваме информации од овие страници кога кликнувате или кога сте во интеракција со рекламата. Во ситуацијава, Nestlé го поставува колачето на „третата страна“. Nestlé може да ги употребува информациите добиени од таквите колачиња за да ви покаже релевантни и интересни рекалми врз основа на вашето претходно онлајн однесување.

Колачиња кои испраќаат информации до други компании

Овие се колачиња поставени на Nestlé страницата од страна на нашите партнерски компании (на пр. Фејсбук или огласувачите). Тие можат да ги собираат податоците од овие колачиња за анонимно прикажување на целните реклами на други веб страници, врз основа на вашата посета на оваа веб страница. На пример, ако употребувате виџет за социјалните мрежи (на пр. Фејсбук икона) на веб страницата, ќе се регистрира вашиот одабир „подели„ или „ми се допаѓа“ (share или like). Facebook (како компанија која го поставува колачето) ќе ги собере податоците.


4. Примери на колачињата што се користат на веб страницава

Користеното колачетип и категорија 

Цел 

Дали ова колаче ги собира моите лични податоци? 

Детали 

Колачињата перформанси 

Тип: 
Категорија на аналитика: 
Постојана сесија 
Трета страна 

Ни помага да разбереме како посетителите комуницираат со нашата веб страница преку обезбедување информации за посетените области, проведеното време и можни проблеми што се појавија, како што се пораки за грешки. Тоа ни помага да ги подобриме перформансите на нашата веб страница.  

Не, тие не ве идентификуваат како поединец. Сите податоци се собираат и агрегираат анонимно. 

Колачињата за споделување на социјалните мрежи (понекогаш се нарекуваат колачињата на „трета страна“ или виџети на социјалните мрежи) 

Тип: 
Социјаните мрежи/споделување 

Категорија: 
Трета страна 

Споделувањето на социјалните мрежи кое го нуди веб страницата е водено од трета страна. Овие трети страни можат да ги зачувуваат колачињата на вашиот компјутер кога ги употребувате опциите на споделување на социјалните мрежи на веб страницата или ако веќе сте пријавени на нив. Овие колачиња помагаат во подобрувањето на вашето искуство на веб страницата. Тие ви овозможуваат да ги споделувате коментарите/ оценките/страниците/ознаките и помагаат при обезбедувањето поедноставен пристап кај социјалните мрежи и кај социјалните мрежни алатки.   

Овие колачиња можат да ги собираат лични информации кои вие доброволно ги дадовте, како што е вашето корисничко име.  

Насоченото огласување / рекламирање 

Тип: 
Следење меѓу страниците 

Категорија: 
Постојани 
Сесиски 
Трета страна 

Овие колачиња се употребуваат за прикажувањето на содржина преку насочено огласување кое е релевантно за вас или интересно или за да го ограничат бројот на прикажување на одреден оглас. Исто така, овие колачиња ни помагаат да ја измериме ефикасноста на рекламните кампањи на страниците на Nestlé и на други страници. Ние можеме да ги споделуваме овие информации со други страни, вклучувајќи ги и нашите агенции.  

Најголемиот дел на колачињата за насочено огласување / рекламирање ги следат потрошувачите преку нивната IP адреса. IP адресите се класифицирани како лични податоци во некои замји.  


5. Другите слични технологии

Nestlé страниците исто така употребуваат други технологии за следење, вклучувајќи IP адреси, лог датотеки и веб светилници (GIF датотеки) кои исто така ни овозможуваат да ги прилагодиме страниците на Nestlé на вашите лични потреби.

IP адреси

IP адреса е бројот кој го користат компјутерите на мрежата за да го идентификуваат вашиот компјутер секогаш кога ќе се најавите на Интернет. Можеме да ги регистрираме IP адресите за следните цели: (i) отстранување на технички проблеми, (ii) одржување на безбедноста и обезбедување на веб страницата, (iii) подобро разбирање на начинот на користење на нашите веб страници и (iv) подобро прилагодување на содржината според вашите потреби во зависност од земјата во која се наоѓате.

Лог датотеки

Ние (или трета страна во наше име) можеме да собираме информации во форма на лог датотеки кои ги евидентираат активностите на веб страницата и собираат статистички податоци за навиките на прелистување на корисникот. Овие ставки се генерирани анонимно и ни помагаат да собереме (меѓу другото): (i) информациите за тип на прелистувачот и оперативен систем на корисникот (на пример, URL адреса, датумот и времето на посета на страницата, прелистаните страници на нашата веб страница и времетраењето на прелистувањето и (iii) други слични податоци за навигација или кликнување.

Веб светилници (GIF датотеки)

Можеме да користиме веб светилници (или проѕирни GIF датотеки) на Nestlé страниците. Веб светилниците (познати како „web bugs“) се мали низи од код што го обезбедуваат начинот на доставување на графичка слика на веб страницата со цел за пренос на податоците до нас. Информациите собрани преку веб светилниците можат да вклучуваат информации за тоа како корисник реагира на рекламната кампања за електронска пошта (на пр. дали е-пошта е отворена, кој линк го избра корисникот, итн.). Ги користиме информациите од веб светилниците за различни цели, вклучувајќи известувањето за прометот на веб страницата, бројот на единствените посетители, рекламирањето, ревизијата и известувањето за е-пошта и персонализацијата.


6. Управување со вашите колачиња/преференции

Треба да се погрижите дека поставките на вашиот компјутер се совпаѓаат со вашата желба да (не) ги прифатите колачињата. Можете да го поставите вашиот пребарувач да ве предупреди пред да прифатите колачињата или едноставно можете да го поставите да ги одбива колачињата. Ако тоа го направите, не мора да имате колачиња за користење или навигација низ повеќето страници на Nestlé, меѓутоа нема да можете да пристапите до сите содржини на страниците на Nestlé. Проверете го копчето „Помош“ во вашиот прелистувач (на пр. Internet Explorer, Firefox) за инструкции како да го поставите. Запомнете дека ќе треба да бидете сигурни дека секој прелистувач е прилагоден на вашите преференции за колаиња, ако користите различни компјутери на различни локации.

Бидејќи веб светилникот е дел од веб страницата, не е можно да се оневозможи, но можете да го направите неефикасно со исклучувањето на колачињата што тие ги поставуваат. Освен тоа, ако е достапно, можете да го промените вашиот избор овозможувајќи го поставувањето на колачињата на вашиот компјутер или исклучувајќи ги колачињата со посета на следните страници andAbout Ads websiteselecting на оние компании од чии колачиња сакате да се откажете: Digital Advertising Alliance Consumer Choice Page ili Your Online Choices.


7. Ажурирање на правно известување

Го задржуваме правото на измена и исправка на ова известување. Ве молиме повремено да ја проверите страницава за да ги разгледате овие и нови дополнителни информации.

Ова известување беше последен пат ажурирано во ноември 2015.