Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Грилован лосос

Не морате да одите во скапи ресторани за да подготвите гала-вечера за себе и своите пријатели. Следете го овој едноставен рецепт и засенете ги сите со неколку кулинарски трикови за кои ќе ви помогне THOMY.​

 

 

 

Потребно ви е:​
1 kg филе од лосос​
2 лажици сенф​
3 лажици соја-сос​
6 лажици маслиново масло​
THOMY​
2 чешниња лук​

 

ПОДГОТОВКА:​
Филетите од лосос исечете ги на помали парчиња.​

МАРИНАДА:​
Во посебен сад измешајте сенф, соја-сос и маслиново масло. Изгмечете го лукот и сè заедно измешајте додека смесата не се изедначи. Претходно исечените парчиња лосос добро натопете ги во маринадата и оставете да отстои најмалку 10 минути. ​
Загрејте ја грил-тавата на средна температура и ставете малку масло, само толку колку лососот да не се лепи.​
Лесно печете ги парчињата риба, од секоја страна по 4-5 минути и внимателно превртувајте. Препорачуваме најпрво да почнете со печење од онаа страна на која се наоѓа кожата. Кога лососот ќе поцрвени префрлете го во голема чинија и прелијте го со остатокот од маринадата. Оставете да отстои уште неколку минути и на крајот зачинете со THOMY.​
Отстранете ја кожата и служете го топол, со прилог од рукола, лимон или варена блитва.​