Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Каков вид информации за хранливост ставате на вашето пакување?

Nestlé сака да помогне на поединци и семејствата да се хранат поздраво преку обезбедување на јасни информации за хранливоста на нашите производи за храна и пијалаци.

Како дел од една индустриска група во Европа во 2006 година, претставивме Насоки за дневни количини  (НДК) на предниот дел на пакувањето за производите на Nestlé. Онаму каде што прописите дозволуваа, наведовме НДК на производи дизајнирани за деца, да им помогнеме на родителите да направат избор врз основа на информациите.

НДК укажува на хранливите вредности и процентите на дневно внесување на енергија, масти, заситени масти, шеќер и натриум/сол и на клучните хранливи материи што се дадени во референтниот дел од производот.

Процентите се пресметуваат според просечните нивоа на внесување за што им се укажува на повеќето луѓе, во одредена возрасна група, што да консумираат дневно за здрава исхрана.