Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Чорба од коприви со ориз

За лесен и вкусен пролетен ручек, чорбата од коприви со ориз е совршена!
corba
• КОЛИЧИНА: 4 порции
• ПОДГОТОВКА: 60 минути
• ТЕЖИНА: Лесно

Потребни состојки
• 100g сирови коприви
• 1 кромид
• 1 морков
• ½ црвена пиперка
• 100g излупен домат
• 2 лажички доматно пире
• 3 лажички масло
• 100g ориз
• бибер
• MAGGI Тајните вкусови на зеленчуко
• зелен магдонос
• Maggi боршч со зеленчук

Како се подготвува?
1. Добро измијте ја копривата и оставете ја да се исцеди;
2. Исечкајте го кромид и изрендајте го морковот;
3. Пиперката и излупениот домат исечкајте ги на коцки;
4. Во тенџере додајте масло, зеленчук, освен копривата, и малку вода, па оставете да крчка 4 минути;
5. Додајте вода и кога ќе почне да врие ставете сечкан магдонос
6. Додајте коприва, бибер и MAGGI Тајните вкусови на зеленчукот;
7. Кога зеленчукот ќе биде речиси готов, додајте измиен ориз;
8. Кога оризот ќе биде готов, додајте доматно пире и MAGGI боршч со зеленчук и оставете да се готви уште малку;
9. Пробајте и проверете дали е сварено, тргнете од оган и послужете за јадење!
Одлично кога се сервира со млад кромид. Лесна чорба за сончев пролетен ден!

Податоци за нутритивна вредност по порција
• Калории 193kcal
• Протеини 3g
• Масти 8g
• Јаглехидрати 27,6g