Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Супа од печен морков и црвена леќа

Уживајте во овој свеж рецепт за супа од морков со црвена леќа и зеленчук.
supa od sociva

КОЛИЧИНА: 4 порции
ПОДГОТОВКА: 70 минути
ТЕЖИНА: Лесно

Потребни состојки
• 2 лажички семе од кумин
• ½ лажички зачин од чили пиперка
• 2 лажички маслиново масло
• 600g исчистени моркови
• 100g исчистен целер
• 150g исчистена црвена леќа
• 1l врела супа од зеленчук
• 200ml свежо млеко
• 4 лажички MAGGI Тајните вкусови на зеленчукот

За сервирање:
• обран јогурт
• леб за сервирање
• магдонос

Како се подготвува?
1. Исечкајте ги морковот и целерот на големи, релативно еднакви парчиња и ставете ги во плех.
2. Премачкајте ги со маслиново масло и додајте MAGGI Тајните вкусови на зеленчукот. Добро промешајте.
3. Потоа, ставете ги да се печат во претходно загреана рерна на 220 степени, 35 минути, додека не почнат да се карамелизираат.
4. Во сува тава ставете семе од кумин и зачин од чили пиперка, половина оставете ги за декорирање, а другата половина додајте ја во супата.
5. Сипете врела супа од зеленчук во тенџере, додајте леќа, печен зеленчук и зачини и ставете да се вари. Гответе на умерен оган околу 20 минути, додека да омекне леќата. Тргнете го тенџерето од оган, сипете млеко и промешајте.
6. Потоа, сето тоа испасирајте го и сервирајте во 4 чинии со средна големина. Во секоја порција додајте од преостанатиот јогурт и зачини кои претходно сте ги столчиле во аван.
7. Ако сакате вкусот да биде уште посвеж, додајте свежи листови магдонос.
8. Супата од морков и леќа послужете ја со леб. Податоци за нутритивната вредност по порција

• Калории 222kcal
• Масти 11g
• Јаглехидрати 25g
• Протеини 7g