- Консумирајте само измиено овошје и зеленчук. Ако не е добро исчистено, можете да внесете бактерии и микроби кои предизвикуваат бројни проблеми со варењето.
- Хидрирајте се правилно. Внесувајте доволно течности и редовно пијте вода за да бидете хидрирани.
- Внимавајте на рокот на траење на производите кога купувате. Исто така, бидете внимателни и кога јадете и чувате храна во фрижидерот. Од моментот кога ќе ја отпакувате храната, почнува да тече рокот на траење кој е отпечатен на амбалажата. Изедете ја храната за 2-3 дена додека е сѐ уште добра.
- Јадете редовни и балансирани оброци. Важно е да имате три главни оброци во денот за да ги внесете сите хранливи состојки кои му се потребни на вашето тело и кои се потребни за здраво варење. Помеѓу редовните три оброци ви требаат две ужини (овошје, јогурт, интегрални житарици) за да го избегнете чувството на глад.
- Консумирајте доволно влакна (25-30 g/ден). Во својата секојдневна исхрана вклучете производи со висока содржина на влакна кои ги има во овошјето, зеленчукот и житариците. Влакната ја контролираат работата на системот за варење и ги регулираат нарушувањата на цревниот тракт
- Намалете со внесување или елиминирајте ја храната која создава надуеност. Храната која предизвикува гасови во цревата вклучува: грав, зелка, брокула, кромид, јаболко, печурки, индиски ореви и др. Пред да ги исфрлите овие намирници, тестирајте ја сопствената толеранција на нив.
- Пијте чај од ѓумбир. Помага за стимулација на варењето, како нането (не се препорачува за лица кои патат од гастроезофагеален рефлукс или киселини).
- Се препорачува да не легнувате до 30 минути по оброк. Вашето тело мора да ја вари храната, а ако е во хоризонтална положба може да предизвика гастроезофагеален рефлукс. Лесна прошетка помага за подобро варење на храната.
- Јадете во пријатно опкружување и добро џвакајте ја храната. Така ќе му помогнете на системот за варење
- Редовно вежбајте. Движењето поттикнува контракција на цревните мускули и на тој начин придонесува за правилно варење. Не почнувајте со физичката активност веднаш по оброкот, туку 2-3 часа подоцна..
Знаете ли дека...?
- Стресот влијае негативно на работата на цревата?
- 80 % од проблемите со варењето се предизвикани од неурамнотежена исхрана?
- За подобро варење, овошјето може да се јаде најмалку 30 минути пред јадењето или во текот на ужината?
- Кафе со млеко и малку мед ја стимулира цревната перисталтика, но по јадење се препорачува црно кафе без шеќер за стимулација на варењето?
- Интегралните житарици значајно придонесуваат за внес на влакна, покрај овошјето и зеленчукот?