Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Извори на протеини од растително потекло за време на постот

Периодот на постење носи промени во секојдневната исхрана, но на тоа може да гледате како на можност да испробате нови комбинации. Иако намирниците на растителна база често кријат повеќе хранливи состојки отколку што мислите, важно е за време на постот да ги внесете сите потребни материи – како протеините.
post proteini

Подолу можете да најдете список на 6 протеини од растително потекло, кои ќе ви обезбедат урамнотежена исхрана за време на постот

Киноа

Киноата е дел од древната фамилија на житарици. Се нарекува така затоа што се одгледувала илјадници години и претрпела многу малку генетски промени. Покрај значителното количество протеини, киноата содржи и многу други хранливи материи, на пример железо и магнезиум, но и поголемо количество влакна од многу други житарици.

Генерално, оризот можете да го замените со киноа во сите рецепти, но оваа прекрасна житарица е совршена за салати, супи и варива

Тофу

Тофу е растителна храна со широка примена, направена од соино млеко. Генерално, сојата е многу популарна кај вегетаријанците поради тоа што содржи многу протеини, железо, калциум и фосфор.

За да уживате во широката примена на тофу-сирењето, важно е да се напомене дека оваа храна ги попримува мирисите од сосовите или храната во која се готвела. Пробајте во тавчето да измешате малку соја сос со омилените зачини, масло од сусам и малку мед, а потоа додајте исечкан лук и друг зеленчук.

Исто така, тофу можете да додадете и во вашето утринско смути, како дополнителен извор на протеини за вашиот посен оброк!

Грав

Покрај високото количество протеини, гравот содржи и многу корисни супстанции за вашето тело, како железо, цинк, магнезиум и влакна. Генерално, се препорачува за подобро варење, а неговата текстура во многу јадења може да ги замени протеините од животинско потекло. На пример, можете да се одлучите за плескавици од грав, ако сакате нешто вкусно за време на постот.

За да подготвите плескавици од грав, измешајте кутија пасиран црвен грав со две изронети парчиња леб, малку црвен кромид, кој претходно сте го спремиле, неколку лажици брашно и омилените зачини, а потоа можете да ги испржите плескавиците во мала загреана тава.

Леблебија

Леблебијата содржи големо количество влакна и протеини и е незаменлива во медитеранската исхрана. Може да се консумира во салати и варива, но една од најпопуларните намирници, која се прави на база на леблебија е хумусот. Измешајте две конзерви леблебија со маслиново масло, намаз од сусам (познат и како тахини), две чешниња лук, сол, бибер, ким и лимонов сок. Можете да експериментирате во однос на количината за да добиете совршен хумус или можете да додадете и други вкусови, како на пример пиперки..

Бадеми

Бадемите се одличен извор на протеини – само 100 g бадеми содржат 21,15 g протеини. Бадемите се богати и со витамин Е што значи дека се важен извор на антиоксиданси. Ова може да ви помогне во одржување на телесната тежина. Исто така, консумирањето бадеми може да биде корисно за кардиоваскуларното здравје и помага во спречување на појава на дијабетес.

Препорачливо е бадемите да се консумираат со лушпа за да ги искористите сите хранливи состојки. Обидете се да замените една од двете препорачани ужини во текот на денот со една рака бадеми. За време на постот, може да додадете сецкани бадеми во салата, јогурт од соја или соино млеко со житарици.

Путер од кикирики

Путерот од кикирики е храна полна со хранливи состојки, кои, ако се консумираат умерено, може да имаат долгорочни придобивки за вашето тело. Освен што е вкусен, путерот од кикирики содржи и протеини, магнезиум, калиум и витамини Е и Б6. Иако совршено се консумира наутро на парче ‘ржан леб, може да го додадете и во прелив за салата. Само измешајте по две лажици од следниве состојки: путер од кикирики, соја сос, мед и оцет. Потоа додајте лук, ѓумбир и малку вода за да ја постигнете посакуваната густина.

Со толку вкусни рецепти, нема ни да знаете дека е пост!