Сигурно се сеќавате на гулашот од компир кој ни го подготвуваа нашите мајки... А, што мислите за нова верзија на класичниот гулаш од зеленчук направен во плех?
КОЛИЧИНА: За 6 лица
ПОДГОТОВКА: 80 минути
ТЕЖИНА: Лесно
Потребни состојки:
- 150ml екстра девствено маслиново масло
- 1 голем модар патлиџан
- 1 голем црвен кромид
- 3 чешниња лук
- 800g големи компири
- 6 домати со средна големина
- 5 тиквички
- 12 шери домати
- 300g доматно пире
- 1 лажичка сушено оригано
- 2 лажички магдонос
- 1 лажичка MAGGI Тајните вкусови на зеленчукот
Како се подготвува гулаш?
- Претходно загрејте ја рерната на 220 степени.
- Подгответе го зеленчукот: преполовете го модриот патлиџан, а потоа исечете го на тенки парчиња, иситнете го лукот во чинија, насечете го компирот на коцки, а доматот и тиквичките на кружни парчиња.
- Ставете малку зејтин во висока тава и динстајте го модриот патлиџан 5-7 минути. Кога лушпата ќе стане жолта, значи дека е подготвен. Префрлете го модриот патлиџан во високо тенџере.
- Во тенџере ставете го црвениот кромид и лукот и динстајте 5 минути. Кога се готови, префрлете ги во тенџерето со модриот патлиџан.
- Во тенџерето додајте го исечканиот компир, доматот, тиквичките и доматното пире. Сипете 200 ml вода и додајте оригано и магдонос. Зачинете со сол, бибер и додајте една лажичка од MAGGI Тајните вкусови на зеленчукот. Добро измешајте ги состојките и додајте го преостанатото маслиново масло.
- Ставете се во плех и оставете го гулашот 20-30 минути во рерна. Не вадете го гулашот од рерната кога ќе видите дека зеленчукот е мек и испечен, туку оставете го печениот гулаш малку да се олади. Како по рецептот на нашите мајки!
Податоци за нутритивна вредност по порција
- Калории 379 kcal
- Протеини 7,5g
- Масти 243g
- Јаглехидрати 32,5g