Sort by
Sort by

Запечен посен гулаш со зеленчук во рерна

Рецепт за запечен посен гулаш со зеленчук во рерна
 

Сигурно се сеќавате на гулашот од компир кој ни го подготвуваа нашите мајки... А, што мислите за нова верзија на класичниот гулаш од зеленчук направен во плех?

КОЛИЧИНА: За 6 лица
ПОДГОТОВКА: 80 минути
ТЕЖИНА: Лесно

Потребни состојки:

  • 150ml екстра девствено маслиново масло
  • 1 голем модар патлиџан
  • 1 голем црвен кромид
  • 3 чешниња лук
  • 800g големи компири
  • 6 домати со средна големина
  • 5 тиквички
  • 12 шери домати
  • 300g доматно пире
  • 1 лажичка сушено оригано
  • 2 лажички магдонос
  • 1 лажичка MAGGI Тајните вкусови на зеленчукот

Како се подготвува гулаш?

  1. Претходно загрејте ја рерната на 220 степени.
  2. Подгответе го зеленчукот: преполовете го модриот патлиџан, а потоа исечете го на тенки парчиња, иситнете го лукот во чинија, насечете го компирот на коцки, а доматот и тиквичките на кружни парчиња.
  3. Ставете малку зејтин во висока тава и динстајте го модриот патлиџан 5-7 минути. Кога лушпата ќе стане жолта, значи дека е подготвен. Префрлете го модриот патлиџан во високо тенџере.
  4. Во тенџере ставете го црвениот кромид и лукот и динстајте 5 минути. Кога се готови, префрлете ги во тенџерето со модриот патлиџан.
  5. Во тенџерето додајте го исечканиот компир, доматот, тиквичките и доматното пире. Сипете 200 ml вода и додајте оригано и магдонос. Зачинете со сол, бибер и додајте една лажичка од MAGGI Тајните вкусови на зеленчукот. Добро измешајте ги состојките и додајте го преостанатото маслиново масло.
  6. Ставете се во плех и оставете го гулашот 20-30 минути во рерна. Не вадете го гулашот од рерната кога ќе видите дека зеленчукот е мек и испечен, туку оставете го печениот гулаш малку да се олади. Како по рецептот на нашите мајки!

Податоци за нутритивна вредност по порција

  • Калории 379 kcal
  • Протеини 7,5g
  • Масти 243g
  • Јаглехидрати 32,5g