Nescafé ИсторијаГаранција за квалитет од 1938 година!

Долга е историјата низ која поминавме за да бидеме овде каде што сме денес, со околу 3.000 Nescafé шолји што се пијат секоја секунда!

Веруваме дека се согласувате со нас кога велиме дека Nescafé далеку дотурка.

Во 1930 година Бразилскиот институт за кафе побара од Nestlé да осмисли кафе што се топи во вода, а истовремено го задржува својот вкус. Во тој момент во Бразил постоеше голем вишок на кафе, па се сметало дека развојот на нов производ би ја зголемило консумацијата на кафе.

Иако веќе постоеле некои облици на кристализирано или течно кафе на пазарот, не се топеле во вода и имале многу лош вкус. По седум години истражување во лабораторијата на Nestlé центарот за истражување во Швајцарија, научникот Макс Моргенталер конечно ги постигнал саканите резултати, па на 1 април 1938 година во Швајцарија е пуштено во продажба NESCAFÉ.

Bо истата година Nestlé ја искористил својата технологија во фабриката Hayes во западен Лондон. Новиот производ го добил името NESCAFÉ – комбинација од “Nestlé”и “café”.Гаранција за квалитет од 1938 година!

Долга е историјата низ која поминавме за да бидеме овде каде што сме денес, со околу 3.000 Nescafé шолји што се пијат секоја секунда!

Веруваме дека се согласувате со нас кога велиме дека Nescafé далеку дотурка.

Во 1930 година Бразилскиот институт за кафе побара од Nestlé да осмисли кафе што се топи во вода, а истовремено го задржува својот вкус. Во тој момент во Бразил постоеше голем вишок на кафе, па се сметало дека развојот на нов производ би ја зголемило консумацијата на кафе.

Иако веќе постоеле некои облици на кристализирано или течно кафе на пазарот, не се топеле во вода и имале многу лош вкус. По седум години истражување во лабораторијата на Nestlé центарот за истражување во Швајцарија, научникот Макс Моргенталер конечно ги постигнал саканите резултати, па на 1 април 1938 година во Швајцарија е пуштено во продажба NESCAFÉ.

Bо истата година Nestlé ја искористил својата технологија во фабриката Hayes во западен Лондон. Новиот производ го добил името NESCAFÉ – комбинација од “Nestlé”и “café”.